page-header

Rond het energielabel!

Rond het energielabel is er nogal wat fout.
Er komen nog steeds zaken voorbij waarbij er gesjoemeld is met het energielabel. Aangezien alleen een eigenaar zo’n label kan laten vaststellen, staat de huurder met lege handen, maar krijgt daardoor wel een hogere huur. Het energielabel is een belangrijk onderdeel voor het bepalen van de maximale huurprijs van een woning. Probleem is daarbij ook dat de Huurcommissie vaak klakkeloos de geregistreerde energielabels overneemt zonder zelf onderzoek te doen. Daardoor kan er zo makkelijk gesjoemeld worden.

Onderzoek naar energie-indexen
Na onderzoek in 2018 en nog meer onderzoek in december 2019 is er voldoende duidelijkheid. De onderzoeken vanuit een samenwerkingsverband tussen het Dagblad van het Noorden, stadsblog Sikkom en de juridisch adviesbureaus Frently en Robin Hood Renters Help geven het keurig weer, er wordt gesjoemeld met energie-indexen (lees hier en hier). Naar aanleiding hiervan zijn er zelfs Kamervragen gesteld.
In een reactie geeft de woordvoerder van de Woonbond aan dat verhuurders op deze manier de waarde van de woning op laten drijven. Het doel is om te zorgen dat deze boven de liberalisatiegrens komt. Daardoor komen woningen onterecht in de vrije sector en kan de verhuurder voor de woning vragen wat die wil.
De minister van Binnenlandse Zaken heeft extra onderzoek belooft. Want: “Het kan niet zo zijn dat je als huurder denkt dat je een energie-index A hebt, dat het dan om F blijkt te gaan. Met als gevolg dat je te veel huur betaalt en de energiekosten hoger zijn dan verwacht. De energie-index mag niet ter discussie staan.”

Hoe werkt dat met het energielabel en de huur?Woonhave - punten energielabel


Het energielabel bepaalt voor een groot deel hoeveel huur de verhuurder wettelijk mag vragen. Het principe is vrij eenvoudig. Hoe zuiniger het huis, des te lager de index en hoe hoger de huur mag zijn.

Met een betere uitkomst kan de maximale huurprijs omhoog. Het scheelt per punt ongeveer €5,00.
Zoals u op de afbeelding hierboven kan zien is het verschil bijvoorbeeld tussen energielabel E en D 6 punten en van energielabel C naar B zijn het 13 punten. Daardoor kan de huurprijs, als de woning van energielabel E naar D gaat, zomaar €30,00 per maand omhoog en als de woning van energielabel C naar B gaat, maar liefst €65,00.

Het grote probleem met het systeem van de indexen
Alleen eigenaren mogen het energielabel laten vaststellen. En de Huurcommissie neemt vaak klakkeloos de uitslag over. Daar moet verandering in komen. Een huurder moet op kosten van de verhuurder een second opinion kunnen laten uitvoeren. Huurders moeten zelf kunnen controleren of hun energielabel wel klopt. En Huurcommissies moeten binnen de procedures standaard zelf onderzoek laten doen naar het energielabel. In ons complex loopt er momenteel zo’n onderzoek. Een woning ging van energielabel C ineens naar energielabel A. Dat was voor de voorzitter van de Huurcommissie ook een bijzonder geval, vandaar het onderzoek.

Back to top of page