page-header

De woningen

Dezelfde woningen....maar niet in prijs?
Heel erg bijzonder...

De woningen van Woonhave aan de Loudonstraat in Dordrecht zijn qua oppervlakte allemaal hetzelfde. Alleen de woningen bij de liften hebben een extra zijbalkon.
Toch zijn er, tussen alle woningen, grote verschillen voor wat betreft de huurprijs.

De vorige verhuurder Van der Vorm Vastgoed renoveerde van tijd tot tijd het gehele complex.
Dat is bij de meeste verhuurders gebruikelijk. Hij zorgde zo voor de nodige verbeteringen ten behoeve van zijn huurders.
Zo heeft de vorige verhuurder bijvoorbeeld al in 1987 overal dubbel glas laten plaatsen.
In 1994 werd er groot-onderhoud gepleegd. Met name de badkamer en het toilet werden aangepakt. Ook werden de huistelefoons vervangen en de groepenkast. Aan de buitenkant werden de vloeren van de balkons en galerijen vervangen. De hemelwateravoer vervangen. Het complex kreeg een verfje. Er kwam een nieuwe entree, nieuwe brievenbussen, nieuwe verlichting en de ruimten bij de liften werden betegeld. Een complete facelift dus!
Enkele jaren later werden de warmwaterleiding vernieuwd en zijn er werkzaamheden geweest aan de rioolafvoer aan de buitenzijde van de flats.
Er is door de vorige verhuurder dus aardig in het complex geïnvesteerd.

Bij de huidige verhuurder, Woonhave, gaat dat renoveren anders.
De renovatie zit hem hoofdzakelijk in woningen met een nieuwe huurder. Daar worden aanpassingen aan gedaan. Douchedeurtjes, mengkranen, andere keuken of een designradiator in de badkamer. Zaken die er voor zorgen dat de puntentelling van de woning wordt verhoogd. Hierdoor gaat de woning vaak van de sociale huursector naar de vrije sector.

De huidige verhuurder heeft een tijdje geleden wel een renovatievoorstel gedaan voor het gehele complex. Het ging om onderhoudswerkzaamheden aan het natuurlijke ventilatiekanaal. Het kanaal was lek en werkte daardoor onvoldoende. Men kon met een soort kous de lekken dichten waardoor het systeem weer goed werkte. Er is immers niets mis met een natuurlijk ventilatiesysteem, als het maar goed functioneerd. Er is door de verhuurder echter gekozen voor een andere oplossing. Een oplossing waardoor de puntentelling uiteindelijk hoger uit kwam. Er moest een mechanisch ventilatiesysteem komen. Iedere huurder kreeg daardoor een hogere energierekening. Maar ook de algemene energierekening van het gebouw werd hoger door het ventilatiesysteem op het dak.

Er werd afzuiging geplaatst in het toilet, waardoor het plafond daar lager moest. Naast de bestaande gaten voor de ventilatie kwamen er nieuwe gaten in de badkamer en in de keuken. Op de oude gaten een plastic plaatje, niet echt netjes afgewerkt.

In de keuken moesten 2 afvoerkanalen komen. En op een plek die niet zinvol is en ongezond. Niet boven het kooktoestel, zoals in iedere andere woning in de wereld, maar er achter! Zo krijgt in ieder geval iedereen de kooklucht in zijn/haar gezicht. Bizar!

De bovenlichtjes in de keuken, slaapkamers en huiskamer werden vervangen door dunne ventilatieroostertjes, die regelmatig schoongemaakt moeten worden. Hierdoor komt er minder lucht naar binnen als ze open staan. De nog goede hardhouten buitendeur werd vervangen door een andere hardhoutendeur met dubbel glas. Een beetje onzinnig dat dubbel glas omdat de deur in een klein halletje uitkomt waar nog eens een binnendeur inzit. Het verhoogd echter wel de puntentelling.
Door al die “verbeteringen” kon ook het energielabel hoger uitkomen. En dat scheelt al gauw zo’n €20,00 tot €65,00 per maand per woning.

Onze wensen voor de woningen.
Eigenlijk zijn dat hoofdzakelijk zaken die normaliter standaard zijn. Bijvoorbeeld dat een keuken na 15 jaar wordt vervangen en het tegelwerk na bijvoorbeeld 30 jaar.
Diverse woningen hebben kleurverschil of gaten in het tegelwerk van de badkamer, toilet en de keuken. De radiatoren zitten er al meer dan 50 jaar in en zijn verouderd. De meeste bewoners willen ook een afscheiding tussen de woningen. Doordat er nu stadsverwarming is, zou er een gigajoule meter op iedere radiator geplaatst moeten worden.

Onze wensen voor het complex.
Weg met de jaren ’60 look en eindelijk een facelift. Op naar een andere uitstraling.
Ook het inpandige rioleringssysteem is aan vervanging toe, veel verstoppingen. De liftkooien zouden eigenlijk aangepakt moeten worden. Er is maar 1 brancardlift, in de andere lift kan een scootmobiel vaak niet eens in. Als die ene brancardlift ermee stopt ontstaat een levensbedreigende situatie. Ook kunnen bewoners met een scootmobiel dan niet weg.
Verder is led verlichting geen overbodige luxe. En in de bergingen verlichting met sensors. Zodat de energiekosten voor de huurders een stuk lager worden. Zeker in deze tijd dat de energiekosten zo hoog zijn.

Back to top of page